Długi czas oczekiwania na otwarcie drzwi po wyjęciu kluczyka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chlorek
    Classic
    • 2019
    • 3
    • Octavia II (1Z3)
    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Pozdrawiam kierownika czarnej OIII combi, rej SK mijanej w Wałczu smignął mi jakiś znaczek na grilu, a to nie była RS
  • chlorek
    Classic
    • 2014
    • 31

Witajcie, mam problem; Po wyjęciu kluczyka po ok. 5s drzwi dopiero się odblokowują, wcześniej od razu zaskakiwały. Czego to wina może być?. Ręcznie jak wcisnę guzik to otwierają się od razu.
    Vag pokazuje błędy związane z mikrostykiem ale to od kąd go kupiłem ten błąd był. Drugi błąd jak by brak połączenia z komputerem ale auto działa bez zarzutu :roll:

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Kostka stacyjki niedomaga, radio pewnie tez gasnie z opoznieniem, albo wlasnie problem jest podlaczone moze w ostatnim czasie radio??
      Spritmonitor.de

Komentarz

• chlorek
        Classic
        • 2014
        • 31

tak inne radio podłączyłem i sterowanie z kierownicy jest wypięte (kostka dodatkowa od radia) - to może być tego przyczyna?

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Czyli punkt pierwszy. Radio podaje napiecie na stacyjke, zamiast pobierac stamtad impuls zalacz/wylacz.

Zmien konfiguracje przewodu zoltego i czerwonego w kostce radia.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• chlorek
            Classic
            • 2014
            • 31

Podłączyłem seryjne radio i rzeczywiście usterka zniknęła. Dzięki za naprowadzenie

Komentarz

• danieler
              Classic
              • 2015
              • 5

Odświeżę trochę temat.
              U mnie właśnie jest podobnie jak u kolegi z tą różnicą że po włożeniu oryginalnego radia wciąż nie działa automatyczne odblokowywanie drzwi.
              Zaczęło się tak że chciałem radio zmienić. Mam jakiegoś Pionierka więc wyciągam ori i podłączam nowe. Włączyło się więc odłączam wkładam kieszeń podłączam radio, chowam kable tak aby się wszytko zmieściło, włączam radio i... nie działa.
              Wkładam ori i okazuje się że nie mam do niego kodu. A drzwi nadal zamknięte po wyjęciu kluczyka.
              I teraz słucham silnika podczas jazdy

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Wyjmij calkiem radio i odlacz 2 wtyczki od instalacji auta. Zobacz wtedy.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• danieler
                  Classic
                  • 2015
                  • 5

Wyjąłem radio i odłączyłem wtyczki i tak z pustym miejscem na radio sprawdzałem. Niestety nie podziałało.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Moze byc tez kwestia kostki stacyjki ktora nie odbija jak nalezy. Sprawdz miernikiem kiedy zanika napiecie po wyjeciu kluczyka.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• danieler
                      Classic
                      • 2015
                      • 5

Nie mam takiego miernika wiec nie sprawdzę.
                      Czy to mogło być spowodowane podłączeniem innego radia? Jakiś bezpiecznik wywalił czy jak?

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Kostka sama z siebie potrafi takie rzeczy robic, kiedys z czyms takim sie spotkalem.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• danieler
                          Classic
                          • 2015
                          • 5

Dobra. To teraz proszę nie bić ale gdzie jest t kostka i co się da z tym zrobić. Pewnie jest to wiedza oczywista ale...

Dobra znalazłem. Wygląda na to ze tylko wymiana ale koszy nie jest duży wiec można próbować.
                          Tak się zastanawiam jednak dlaczego w takim przypadku nie działa radio Pioneer a ori tak. Ta kostka ma coś z tym wspólnego?

Komentarz

• chlorek
                            Classic
                            • 2014
                            • 31

gra tobie radio po wyjęciu kluczyka?. Musisz podmienić kabelki czerwony z żółtym czy jakoś tak, już nie pamiętam aby sygnał szedł po za stacyjką.

Komentarz

• danieler
                              Classic
                              • 2015
                              • 5

Póki co wygląda to tak. Radio OEM działa ale potrzebuje kodu po który jutro jadę do aso. Radio które chce włożyć nie działa jak się je podłączy. Niezależnie czy jest zapłon czy go nie ma. Kostkę stacyjki kupiłem i zacząłem wymieniać ale jak si okazało była to zła kostka. Taka dłuższa niż oryginalna (choć na stronie było napisane ze do mojej Octavii będzie pasowała. Dziś przyszła poprawna wiec jutro z rana zacznę wymianę. Z tego wszystkiego jak się okazało że mam złą kostkę przykręciłem krzywo kierownicę :-)

Edit
                              Kostka stacyjki wymieniona. Radio wciąż nie działa. Kabelki zmieniłem czerwony z żółtym. Podpisane jako power i battery ale to nie pomogło. Bylem w aso ale życzyli sobie za odblokowanie radia 45£ i godzina pracy przy komputerze, wiec podziękowałem. A i automatyczne odblokowywanie drzwi po wyjęciu kluczyka wciąż nie działa.

edit
                              Jak to już czasem bywa najlepiej zacząć szukanie od rzeczy najprostszych i najbardziej oczywistych. Sprawdziłem bezpieczniki i okazało się że jeden się przepalił. Po wymianie radio Pioneer działa. Również zaczęło działać otwieranie drzwi po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Podłączone miałem standardowo kabelkami czerwony z czerwonym i żółty z żółtym. Jednak po wyjęciu kluczyka ze stacyjki po ok 3 sekundach drzwi się odblokowywały. Gdy włączałem zapłon lub silnik okazało się że radio zachowywało się jakby zostało dopiero co podłączone (brak zapisanych stacji i innych ustawień). Zmiana połączenia kabli żółty z czerwonym pomogła. Teraz radio pamięta ustawienia a drzwi odblokowywują się od razu po wyjęciu kluczyka. Jedyny problem to nie można włączyć radia bez zapłonu a oryginalne się włączało. Jednak taki problem to nie problem
                              Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...